RUTA DE LAS PEDANIAS-RUTA ECOLOGICA

La ruta comença a la carretera de Setla de Nunyes, concretament a l'entrada del Poliesportiu Municipal on hi ha un panell informatiu de la ruta. Aquest recorregut recorre les Pedanies de Muro; Alquerieta Jordà, Benàmer, Setla de Nunyes i Turballos, passant per la Font del Baladre (àrea recreativa). Hi ha camins i pistes que van d'una pedania a una altra, durant el recorregut hi ha algunes cruïlles amb senyals indicadors de distància des d'un lloc a un altre.

La primera pedania es troba a 972 metres de la sortida, és Alquerieta Jordà, a una altitud de 374 metres. Passarem per l'únic carrer amb una longitud de 83metros, i seguirem. Després de passar diversos encreuaments trobarem un senyal indicador: Benàmer-Setla- Moli Pere, (si decidim anar a Benamer (830 metres) la volta és pel mateix camí.

Benàmer, nom d'origen àrab, es troba a una altitud de 360 metres i a 1 km de Muro en direcció a Benimarfull. Del senyal indicadora al Moli de Pedro hi ha 285 metres, després vindrà l'encreuament d'Alcocer-Benimarfull-Setla de Nunyes.

Setla de Nunyes es troba a una altitud de 386 metres i a 1 km de Mur en direcció Beniarrés, al marge del riu Agres. Quan passem per aquesta pedania veurem un cartell indicant la direcció cap a Turballos a 3622 metres de distància.

Turballos situada als peus i a la part meridional de la Muntanya del Benicadell, a una altitud de 460 metres. De Turballos ens dirigirem a la Font del Baladre que aquesta a una distància de 3.653 metres i a una altitud de 450 metres.

L'àrea recreativa Font del Baladre se situa al marge del riu Agres, al paratge conegut com Estret d'Agres. S'observa una magnífica panoràmica de la Serra de Mariola i de la Serra del Benicadell, ambdues serres són zones protegides a causa de que tenen un gran valor ecològic i la connexió entre elles és a través d'un corredor ecològic, per on discorre el tram final d'aquesta ruta. Aquest corredor està constituït per un hàbitat característic, la zona de la ribera i zones d'aigua, a més es troba diversitat de representants de flora i fauna.

La ruta discorre per aquest corredor, passant pel paratge els Fontanars, fins arribar a l'antiga N-340. Aquí agafarem el carril bici fins a tornar segons indicació al marge del riu i seguirem caminant cap al pont del camí Senabre i canviarem l'altra banda del riu. Travessarem una gran xopada i veurem el que queda del pont de ferro per on passava el tren Xitxarra. Ens trobarem amb el pont de Almoroig a la intersecció del camí vell de Turballos i continuarem per l'altre marge del riu Agres fins a arribar al carril bici. Si triem anar a l'esquerra arribarem a la pedania de Setla de Nunyes i si anem a la dreta passarem per Institut IES Serra Mariola, Casa de Ferro i al centre de Muro.