RUTA DE LES CAVES. AGRES. SERRA DE MARIOLA

La ruta comença al santuari d'Agres, un petit poble de muntanya del nord de la província. Allà hi ha una àrea recreativa amb taules, una font amb aigua molt fresqueta i un petit pàrquing. La primera part del camí és una mica empinada i durilla, tot és cuestió de trobar el ritme adequat i fer alguna parada. A poc a poc vam anar ascendint i deixant el poble a baix.

Cava del Teix

La primera cava que ens trobem és la Cava del Teix. Aquesta cava està a l'esquerra del sender, però està una mica amagada. Si seguiu la ruta amb el nostre mapa no tindreu problema per trobar-la. Aquesta cava es diu així per que dins té un teix (teix). Està tan plena de vegetació que amb prou feines es veu la seva profunditat. Seguim la ruta en ascens fins a arribar al Refugi del MontCabrer. En passar el refugi a escassos metres a l'esquerra hi ha la seguent cava: la Cava de l'Habitació.

Cava de l'Habitació.

La Cava de l'Habitació. està molt més visible que l'anterior i es va construir entorn del segle XVIII. Té 10 metres de profunditat i 9 de diàmetre, ia més té la seva cúpula de pedra en molt bon estat. Aquest punt hi ha un panell explicatiu sobre a els nevaters i el seu comerç del fred. Els nevaters eren persones que s'encarregaven d'acumular neu a les caves o geleres, per emmagatzemar-la en forma de gel i vendre'l després de l'hivern per conservar aliments, refredar begudes, fer gelats, etc. Aquest sistema va estar en ús fins a principis del segle XX. Després d'aquesta aturada continuem la ruta cap a la cava més especial: la Cava Gran o també anomenada Cava Arquejada (arquejada), o Cava d'Agres.

cava Gran

Aquesta és la més gran i turística de totes ja que té visible els 6 arcs que sostenien la cúpula. Es va construir al segle XVIII i és de planta hexagonal però el seu interior és circular. Té 11 metres de profunditat i 15 metres de diàmetre, és realment gran, impressiona.

Cava del Buitre

Aquesta cava està una mica més amagada però perfectament conservada. és més petita que les altres però està pràcticament completa ja que conserva tota la cúpula. Després d'aquesta última cava cal tornar sobre els nostres passos fins al refugi que abans hem citat per baixar fins al punt de partida per la pista forestal PR CV 104.